Sanatçı dediğinin de bir duruşu olmalı !


Eskiden beri hep düşünmüşümdür. Başarılı bir aktrist olsaydım, milyonların önünde bana ödülümü verselerdi ne yapardım, ne giyerdim, ne söylerdim diye. İzlediğim törenler yayınlanırken ben de hülyalı hülyalı izlerdim kendimi hayal ederek. Bir de merakla beklerdim favori sanatçılarımı. Acaba ne diyecek, nasıl teşekkü r edecek diye. Bugüne kadar çok az örnek bana” işte bu” dedirtti.
Özellikle Oscar ödül törenlerinde çıkan sanatçıların çoğu ekibine teşekkür ediyor. Kalanların büyük bir kısmı da annesine, babasına, sevgilisine. Şöyle diyorlar ağlak ağlak “ Ay lev yu maaaam, ay lev yu baaab, ay lev you haniiiğ”... Tabi bana da böğk geliyor sağdan sağdan. O anda puanımı veriyorum. Sonrası ödül mü verilmiş, Oscara layık mı görülmüş, beni hiç ilgilendirmiyor. Ve harcanmış dakikalar diyorum.
Arkadaşım, sevgili sanatçım, bak, bütün dünya nefesini tutmuş senin ne söyleyeceğini merak ediyor. Taa Hindistandaki çocuk, Tokyo’daki anne... Sen de oturmuş miyavlıyorsun. Konuş güzel güzel, dikkat çek, savaşlar olmasın de, suları kirletmeyelim de, çocuklar için konuş. Gelecek için bir mesaj ver. Yok yok yok... Ben buna duyarsızlık diyorum aksini savunanlar olsa da. (Kusuruma bakmayın ama bu tip konularda argo kullanma ihtiyacını duyuyorum içimden geçenleri içtenlikle anlatabilmek için.) Bütün bunlardan sonra Sean Penn kalbimi çalıyor. Oyunculuğunun yanında nerede durduğunu biliyorum. Oscar töreninde tüm dünyaya “savaş karşıtıyım” diyor.
Benzer bir konuya atlamak istiyorum. Sanatçıların toplum içindeki duruşu.. Sanatçı ve sanat toplum için vardır, ve sanat daima toplumu yeniliğe, gelişmeye iten, onu eğiten bir araçtır görüşündeyim. Ve eğer takdir ettiğim bir sanatçı benim politik, sosyal görüşüme ters hareket ediyorsa onu, bu hareketini kabullenemiyorum. Bir kalemde siliyorum. İçimden bir ses hep beni uyarıyor, sinyal gönderiyor. Duygusal yanım susmak durumunda kalıyor şarkılarını dinlerken, filmini izlerken. Sanatını yapan kişi yaşadığı çevreden bihaberse, bihabermiş gibi davranıyorsa kabullenemiyorum. Orada olmanın, bu kalabalığa seslenebiliyor olmanın bir sorumluluğu olmalı değil mi ?
Buradan çıkarak benzer doğrultularda çok yere varmak istiyorum.
1. O büyük insan kalabalığına bir gün benim de seslenme ‘şans’ım olursa diyeceklerim var, tutmayın..
2. Eğer siz de bu şanslara sahip olursanız lütfen susmayın, annenize sevginizi de belirtin, mesajınızı da iletin...
3. Bir sanatçı içinden çıktığı toplumdan ülkesinden sorumludur. Konuları, olayları sahiplenmelidir.
4. Sanatçının özgürlükçü, yenilikçi, demokratik bir duruşu olmalıdır.

2 yorum:

  1. Kİm sinirlendirdi yine seni bugün canım benim? Çok haklısın yerden göğe haklısın, I lav U diycem ben eğer biri bana bişi verecek olursa, sonra da çevreyi pisleteni döverim diycem, orayı kesecekler sonra:)

    YanıtlaSil
  2. Heeep düşündüğüm şeydir bu benim Cancım... Ne kadar boşa harcarlar o haklarını. Sert bir çıkış yapayım dedim onlara :)

    YanıtlaSil