Dahi çocuk yetiştirme kaygısı

Nedir bu yarış, bu dahi çocuk yetiştirme arzusu anlamadım gitti. Arasıra anne yazışmalarında, sohbetlerde, ilanlarda görüyorum. Bir telaş, bir alavuş, kurslar, seminerler, en iy okullar, en iyi piano hocaları..
Yeni nesil çocuklarının resmen labaratuvar ortamında denenerek yetiştirildiğini düşünüyorum bu aralar. Doğallıktan uzak.. Bir ilan görüyorum, şöyle başlıyor. “ Dahi çocuk yetiştirmek isteyen anne ve babalar, bize gelin, ...” Bu çılgınlık da nedir.


Anne ve babaların şunu unutmaması gerekiyor. Deha , dahilik genetik bir unsurdur. Anneden babadan geçer ve dahi çocuk zaten çok kısa sürede ortamından sıyrılr, parlar. Sonradan “dahi” olunmaz (bence). Diğer iki durum ise kendi çocuğumuzla ilgili olan kısmı. Bir, Dünya dehaların ellerinde değildir. Dahilik belki bizim çocuğumuzu tatmin etmeyecek.
Ve de önemli olan mutlu çocuk nasıl yetiştirilir kurslarına gitmektir.
Bence çocuklarımıza ne vereceksek sevgiyle verelim, bir panikle değil. Ve herşeyi doğalına bırakalım. Onları dahi olmadan da, Einstein ya da Bach olmadan da sevelim. Belki Einstein’ın yapamadığı bir şeyi yapıyordur miniğimiz :)

3 yorum:

  1. Çağın hastalığı olsa gerek bu durum, yarış anne karnından başlıyor.. her ne kadar bilgili anneler yetişiyor olsada hırslı anneler bir o kadar atakta:) bazen ben kendimde de görüyorum o hırsı!sonra sirkeleniyorum.Fakat son cümleniz duruma noktayı koymuş zaten

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. dahilik genetikdir fikrinize katılmıyorum, her çocuk eşit zekada doğar ne kadar işlersen o kadar zeka gelişir. Elbette çocuklarımızı her hali ile seviyoruz. Ancak onların bilgili, düşünebilen, sorunlarla başa çıkabilen, kendi ayakları üzeirnde duran onurlu başarılı çocuklar olmasını istiyoruz. Yani doğal ortamda bir koyun sürü gibi olmalarını istemiyorum. En azından benim çocuğum bu koyun sürüsü içinde olmamalı.Aslında tüm çocuklar benim için çok özel ve değerlidir.Yeni nesilin bilinçli çocuk yetiştirmesini istiyorum. Şuandaki toplum gibi bir nesil daha yetişmesin en azından uyumayan anneler çocuklarını iyi yetiştirsin.

    YanıtlaSil
  3. Ana babaların, "eğitmen"lerin çocuğun zeka katsayısını bir kaç puan arttırmak için çabalaması bana anlamsız görünüyor. Bırakalım, çocuklarımız çocukluklarını yaşasın. Bu, beden ve ruh sağlıkları için çok daha önemli... Dahi çocuk yetiştirme vb. çabasıyla yetiştirilmiş ve başarılı olunmuş bir birey var mı? Yok. Evet, bence dahi birey (çocuk değil) yetiştirmek olanaklı: Bireyin çocukluğunda belirli bir potansiyeli varsa ve onu bir dahi yetiştirirse. Peki, hangi dahi böyle bir işe soyunur? Kısaca, bu boş bir çaba. Deha, özünde bir kişilik özelliği ve on bileşeni varsa, zeka ve yetenek bunlardan ikisi. Çocuğa örneğin cesaret, örneğin sağlıklı kaygı nasıl aşılanacak? Örneğin, toplumsallaşması nasıl geciktirilecek? Kısaca, dahi birey yetiştirmek sanıldığı kadar kolay olmadığı gibi, üzerinde gereğince düşünülmüş bir konu da değil... Ben, çocuklarımızın sevgi ve saygı duyularak yetiştirilmesini önemsiyorum.

    YanıtlaSil